Thursday, December 25, 2014

Pittsburgh

Kousek od Pittsburghu pracuji i bydlím, škoda, že ne v něm. Je to město menší než Brno, ale asi mnohem hezčí. Historii taky nějakou má, protože tady byly staré osady, kvůli soutoku třech řek. Má pověst škaredého průmyslového města, něco jako Detroit, ale není to pravda. Kdysi tady kolem bývalo hodně hutí a oceláren, ale většina je dávno pryč. Naopak sídlí tady světově významné firmy jako Heinz, UPMC, Westinghouse a další.
 Downtown neboli centrum se nachází na trojúhelníku mezi soutokem dvou řek, na jeho špičce, kde je na fotkách vánoční strom, je veliký památník, protože tam byly nalezeny základy starých pevností. Město je plné univerzit, muzeí, kulturních akcí apod. V žebříčcích nejlepších měst pro ydlení v Americe, končí většinou hodně vysoko, někde se chlubí tím, že jsou dokonce první.
 Celá oblast kolem Pittsburghu žije sportem. V USA jsou 4 hlavní sporty - baseball, basketbal, hokej a americký fotbal. V Pittsburghu chybí pouze tým z NBA. Všechny týmy jsou tu téměř jako náboženství, hlavně Steelers, což je americký fotbalový tým, který hraje v Heinz areně. Vyhrály už šestkrát celou ligu a jejich zápasy sleduje celé okolí, všichni nosí jejich dresy, sledují každý pohyb... Třeba móda je hodn zvláštní, když jdete do obchodu tak není výjimka, že 90% lidí má na sobě něco Steelers, dokonce to hodně lidí nosí do práce, mají bundy, čepice, na můj vkus to žerou až moc.

Na stadionu na fotkách hrají Steelers, bylo zrovna po zápase, tak se tam uklízelo. No a točil se tady i Batmann temný rytíř, ta slavná scéna jak nechají vybouchnout hrací plochu.
 Tím, že jsou všude kolem řeky, má Pittsburgh nejvyšší koncentraci mostů na světě, dokonce víc než třeba Benátky. Má taky nejvyšší množství schodů v USA. Každý by čekal kopcovité San Frnacisko, ale je to Pittsburgh. Není to kvůli centru, ale kvůli okolním částem, které se zvedají hodně do kopců a centrum města je jakoby dole v údolí. Taky tady byl vynalezen Bic Mac.


 Je tady toho hodně co poznávat a objevovat, příště se chystám na betlém, který je přesnou kopií toho ve Vatikánu, jako jediný na světě. Taky je tady slavné muzeum Andyho Warhola, anebo síň národů na University of Pittsburgh, kde je i československá sín.

No comments:

Post a Comment