Monday, October 6, 2014

Oktoberfest a další


Stíháme toho přes týden i přes víkend hodně, jenom sepisovat to nemám kdy. Takže krátký souhrn několika událostí minulého týdne.
"Pravý" německý zpěvák
V sobotu jsme vyrazili do Pittsburghu na Oktoberfest. Je tady Hofbrauhaus, což je kopie slavného stejnojmenného domu z německého Mnichova. Vaří se v něm i pivo a jenom kvůli Oktoberfestu uvařili dva speciální druhy. Bydlí s námi taky Němec Felix, který se cítil opravdu hrdě. Koupil si kvůli tomu taky Lederhosen na míru. Pivo se pilo po litrech, jedli jsme mega preclíky, a německé jídlo. Do toho zpíval německé lidovky typický americký Němec, který v Německu 20 let nebyl, ale tak to v USA chodí.

Felix a jeho Lederhosen, koupil si je speciálně na Oktoberfest za 300 dolarů
Ve Westinghouse jsme se skamarádili s několika místními mladými Američany. Skoro pokaždé, když jedeme do Pittsburghu, tak u nich spíme. Je to poměrně velká skupina asi 15 lidí, kteří se spolu znají léta. Tuto sobotu jsme byli na koncertě Norah Jones a ráno jsem seděl na terase a snídal při východu slunce nad Pittsburghem.
Ranní výhled na Pittsburgh z Johnovy verandy
V Beaver Falls máme univerzitu. No a na univerzitě je pro Američany hlavní sport. Několikrát jsem šel večer nakupovat nebo pro jídlo a na stadionu to žilo. Fotka je z klasického fotbalu, takže pro místní nic moc zajímavé. O pár dní později se však hrál americký, tribuny byly plné k prasknutí, každý tým měl svou kapelu, skupinu roztleskávaček, fotografy, rozhovory... Třeba 1.česká fotbalová liga by se určitě mohla stydět.
Páteční fotbal na stadionu v Beaver Falls, byl to přípravný zápas. Na americký fotbal je vyprodáno i když je to jenom třetí univerzitní liga.


Můj pokoj v Beaver Falls. Dům byl v létě kompletně zrenovován, jedinou věcí, co mi vadí, jsou vlaky, které jezdí poměrně blízko a nemůžu si na ten hluk zvyknout.
V Beaver Falls taky udeřily první mrazy a tak jsme konečně donutili vlastníka domu, aby nám zprovoznil topení. S izolacemi se tady moc nenadělá, polovina oken nejde zavřít, ale při místních cenách plynu to nikomu nevadí. Topení může běžet od rána do večera a stejně budeme platit tak pětinu toho co u nás. Když se to srovná ještě s místními platy, je to až k pláči. U nás se řeší energetické štítky a úsporná auta, zateplování a eko-kotle, tady není důvod. Jiný kraj, jiný mrav.

No comments:

Post a Comment