Sunday, February 15, 2015

Konec NY

Flatiron building
Další příspěvek o NY už jenom v rychlosti. Viděli jsme toho spousty a nemá cenu to detailně popisovat. Na první fotce je Flatiron building, jeden z prvních NY mrakodrapů a stále jedna z nejzajímavějších NY budov. Je na rohu Broadway a páté a je opravdu dost úzká.
"Největší" obchoďák
 Kousek dále po ulici Bradway je Herald square, kde je největší obchodí dům na světě. Je to asi marketing, ale je to jeden z prvních macy's obchodů. Prošli jsme to spíš, abychom se zahřáli, protože v ten den byla fakt hrozná zima. Nakupovat by se tam i dalo, ceny nejsou tak strašné.
Empire State Building
 Hned vedle stojí Empire state building, nejslavnější mrakodrap NY. Nahoru jsme nešli, stačilo nám Rockefeller center. Empire state je vidět odkudkoliv, v noci září a mění barvy a jinak o něm asi nic nevím. Prostě mrakodrap.
Hlavní budova OSN
 Na východním pobřeží směrem na Manhattan stojí budova OSN. Byli jsme se k ní podívat, ale neměli jsme čas zkoumat, jestli můžeme dovnitř. Je to obrovský skeněný panelák, kde se řeší budoucnost naší planety. Asi by to stálo za návštěvu, ale bude to muset počkat.
Gershiwinovo divadlo
 Jednou z nejlepších částí výletu byl muzikál na Brodway. Brodway je ulice, ktará se táhne přes celý Manhattan několik kilometrů. V oblasti kolem Times square jsou divadla. Je jich stovky. Některé jsou seriozní, jiné stand-up comedy, některé tradiční jiné moderní. Je z čeho vybírat. Šli jsme na muzikál Wicked, který se hraje už přes 10 let. Muzikály se uvádí a končí podle zájmu obecenstva. Dokud na ně lidé chodí, tak se pořád hraje. Ale třeba Sting udělal vlastní muzikál, který uvedl v létě. Moc se neuchytil, tak v něm od prosince začal účinkovat sám, ale stejně skončil v lednu. Jiné jako Cats se hrají po desetiletí a lidé na to pořád chodí. O Wicked se píše, že je to asi největší blockbuster na Brodwayi, a asi jde hlavně o výpravu. Nejde to s ničím co v Česku označujeme za muzikál ani srovnat. A výkony zpěváků a herců? I když byli neznámí, tak by přezpívali Lucii Bílou s Danem Hůlkou o 4 úrovně.
Opona na Wicked
 Asi nebudu popisovat o čem to bylo. Je to prostě hezká pohádka o čarodějnicích. Účinkovalo tam desítky herců, živý orchestr pod pódiem apod. Mají také propracovaný marketing, prodávají suvenýry jako kelímky nebo i silonky. Mají tam tématické nápoje a dobroty. Brodway má palec nahoru, klidně bych šel kdykoliv znovu.

Hromada M&M's. Na Times Square je obchod, kde mají všechno s touhle značkou, nechápu kdo by takové věci chtěl...
 Taky jsme byli na Times Square. Je to asi nejznámější náměstí na světě. Jsou tam miliony lidí, všechno bliká, všude jsou reklamy, lidé se fotí, ale jinak asi nic. Hrozně drahé obchody i reklamy, otravové co prodávají suvenýry. Byli jsme tam asi třikrát a nevím, asi to na mě tolik nezapůsobilo. Hodně světel a lidí, ale tím to končí.
Přecpané Times Square
 V NY metru to žije. Jsou tam malíři, sochaři, zpěváci, tanečníci a něco umí. Ne jako v Praze, kde se bezdomovec naučí foukat do flétny a přehrává jednu písničku pořád dokola. Metro je ale dost špinavé, přelidněné a nejezdí moc často. Je to pořád nejlepší způsob dopravy, ale nějaká modernizace a úklid by semu hodily.

 Byli jsme taky u sochy svobody. Už jsem psal, že jsme jeli na Staten Island trajektem, který jede kolem sochy a je zadarmo. Ale jede asi kilometr od ní a má špinavá okna. Lepší je jet  tam přímo. Mají státní společnost, která poskytuje výlety z Manhattanu k soše a na Ellis island. Je to několik trajektů, které jezdí to kolečko pořád dokola a převáží lidi z jednoho sotrova na druhý. Pokud byste se tam někdy chystali zarezervujte si vstupenky do koruny dopředu. Je to jenom 3 dolary draží, ale je tam omezený počet osob na den a je to tak 14 dní dopředu zabrané. My jsme měli lístky do sochy, ale až nahoru do koruny jsme se nedostali.
 Od sochy i Ellis islandu jsou krásné výhledy na Manhattan. No a je to asi to co každý čeká. Malý ostrov, co se dá obejít za 10 minut a vpředu je veliká socha s muzeem. Co je otravné jako všude v NY jsou bezpečnostní kontroly. Za tenhle výlet jsme měli 3. Tvoří se kvůli nim fronty, zdržuje to a otravuje. Ale co naděláme.


 Druhou zasávkou je Ellis island. Je to o něco větší ostrov, kam přivážely uprchlíky z Evropy. Dávali jim tady povolení, vyšetřili je a když třeba byli nemocní, tak je poslali zpátky. Muselo to být hodně nepřijemné místo, protože těch lidí tam byly desetitisíce a stály ve frontě i dny a čekali až je pustí do Ameriky. O tom všem je tam muzeum s původním vybavením a popisy.
A to je asi všechno, co jsme v NY dělali. Určitě jsem toho hodně vynechal, ale už mě to nebaví. A to tam tenhle pátek jedu znovu. NY je prostě jenom jeden na světě, asi se přeceňuje, ale i tak je to pořád pecka. Třeba Brodway a metropolitní muzeum nemají na světě moc konkurence. A mrakodrapy taky ne. V Šanghaji jsou sice vyšší, ale Manhattan je kompaktnější a má větší kouzlo než betonová Šanghaj, Dubaj a spol. Rozhodně stojí za vidění a klidně i na delší dobu jako 10 dní nejen den jako zastávka na cestě po východním pobřeží.

No comments:

Post a Comment