Tuesday, February 3, 2015

New York podruhé


Vstupní hala do Přírodovědného muzea
 Už si moc nepamatuji, kde jsme přesně, ve který den byli, ale to je jedno. Jeden den jsme šli do přírodovědného muzea, protože celý den pršelo. Ale to napadlo asi většinu turistů v New Yorku, takže bylo hrozně nacpané. Co se mi líbí, že ve většině muzeí existuje něco jako dobrovolný vstup. Doporučené vstupné je třeba 25 dolarů, ale pokud chcete, zaplatíte jenom 5 a nikomu to nevadí. Přírodovědné muzeu se hodně proslavilo filmem Noc v muzeu a teď i druhým dílem. Některé části jsou krásné a moderní - jako vesmír a dinosauři, některé poněkud zanedbané a připomínají stan našeho národního muzea. Jinak je tom toho k vidění hodně, dá se tam strávit celý den a pořád máte co obdivovat.

Tyranosaurus je jendou z hlavních atrakcí

Můj favorit - osamělý George. Je to druh velké želvy z Galapág, a on byl posledním kusem svého druhu. Snažili se ho rozmnožit s jinými želvami, ale nepodařilo se a chudák umřel v samotě.

 Muzea se nachází většinou někde v blízkosti Central Parku. Ať je to přírodovědné nebo metropolitní a další. Central park jsme taky nemohli minout, je to opravdu oáza v centru velkoměsta. Jsou tam rybníky, hřiště, architektonické stavby atd. A je obrovský. Každý ho zná, ale stejně jsem čekal, že bude tak poloviční proti realitě. Když později nasněžilo, chodí sem místní sáňkovat, v létě se tady hraje beach volejbal a jsou tady taky bruslařské ledové plochy. Za central park má Manhattan velké plus, snad jednou někoho nenapadne ho zastavět.

 Byli jsme taky na Grand central, což je hlavní nádraží. Je známé ze stovek filmů a plné života. Mají tam krásnou výzdobu a doplňky. Třeba v Brně by se mohli inspirovat, pár bezdomovců tady taky bylo, ale jinak je budova plná života, obchodů a stánků.
Střed nádraží

Na stropě je noční obloha a dole je to jak v mraveništi

No comments:

Post a Comment